Vrhunsko bijelo vino
Teuta Žilavka
- Vinogradarski položaj: Kameni vinogradi – Blizanci
- Sorta: Žilavka – autohtona sorta Hercegovine
- Vrijeme berbe: sredina rujna
- Način berbe: ručno
- Kvasci: epifitni – autohtoni
- Vinifikacija: kriomaceracija 10 sati na 10 °C, hlađena fermentacija na 15 – 16 °C, dužina fermentacije 25 – 30 dana
- Odležavanje: inox cisterne uz mogućnost hlađenja
- Potencijal starenja: 3 – 5 godina
- Karakteristike vina: Vino pruža neuniformiranu raznolikost; urođenu mineralnost, zrelu mediteransku voćnost. U ustima je mesnato, puno i kompaktno. Čvrsta struktura je određena prvenstveno odnosom resko ugodne svježine i topline, koju svježina potpuno kontrolira. Dok mu evidentna voćnost pruža mekoću, suhoća je samo prividno u drugom planu, ali njome dobiva na eleganciji.
- Sljubljivanje hrane i vina: školjke, škampe, tjestenina, bijela i plava riba, sir, pršut, teleće pečenje, janjetinu s ražnja…
- Serviranje: 10-12 °C
Vrhunsko bijelo vino
Teuta Žilavka selekcija
- Vinogradarski položaj: Kameni vinogradi – Blizanci
- Sorta: Žilavka – autohtona sorta Hercegovine
- Vrijeme berbe: konac listopada, početak studenoga
- Način berbe: ručno – selekcija prosušenog grožđa na trsu, kasna berba
- Kvasci: epifitni – autohtoni
- Vinifikacija: kriomaceracija 15 sati na 10 °C, hlađena fermentacija na 12-13 °C. Dužina fermentacije 40 – 50 dana.
- Odležavanje: inox cisterne uz mogućnost hlađenja
- Potencijal starenja: 5 – 7 godina
- Karakteristike vina: Zrele voćne arome breskve, banane, ananasa, jabuke, potom slijede arome suhog voća; smokve, marelice, datulje, a onda se redaju mirisi badema, vanilije, meda. Okus je izvrstan, kompleksan ali izvanredno skladan. Alkohol mu daje snagu, kiseline svježinu, manji ostatak neprevrela šećera slatkoću, a suhi ekstrakt bogatstvo.
- Sljubljivanje hrane i vina: zreli sir, pršut, plodovi mora, škampe, tuna, bijela i plava riba, teleće i janjeće pečenje, ali jako dobro se slaže i uz slatki desert
- Serviranje: 12-14 °C
Vrhunsko vino
Teuta Amphora
Vrhunsko ružičasto vino
Teuta Rosé
- Vinogradarski položaj: Dubrava – Međugorje
- Sorta: Blatina – autohtona sorta Hercegovine
- Vrijeme berbe: početak rujna
- Način berbe: ručno
- Kvasci: epifitni – autohtoni
- Vinifikacija: brza prerada po tehnologiji bijelih vina, kratka krio maceracija do 5 sati, hlađena fermentacija na 15 – 16 °C, dužina fermentacije 25 dana do 30 dana.
- Odležavanje: inox cisterne uz mogućnost hlađenja
- Potencijal starenja: 2-3 godine
- Karakteristike vina: Harmoničan, skladan i pun okus prati ugodna svježina s mirisom maline, ribiza, jagode i višnje.
- Sljubljivanje hrane i vina: Izvrsno se slaže uz bruskete, salate, jednostavne tjestenine, svježe sireve, pršut, piletinu, ribu, ali i lešo janjetinu…
- Serviranje: 10-12 °C
Vrhunsko crveno vino
Teuta Vranac
- Vinogradarski položaj: Dubrava – Međugorje
- Sorta: Vranac
- Vrijeme berbe: sredinom do konca rujna
- Način berbe: ručno
- Kvasci: epifitni – autohtoni
- Vinifikacija: u vinifikatoru Ganimede,u startu ohlađeni masulj na 16 °C, max temperatura fermentacije ograničava se na 28 °C, dužina fermentacije 7-10 dana, produžena maceracija 12-14 dana, spontana malolaktična fermentacija.
- Odležavanje: slavonske hrastove bačve, minimalno 2 godine
- Potencijal starenja: 5 godina i više
- Karakteristike vina: Obilje začinskih i dimnih nota, jako bogato na okusu, izvanredne gustoće, slasno i pitko. Retrookus je izvrstan, slastan, dugotrajan, pikantan i začinski.
- Sljubljivanje hrane i vina: Izvrsno se slaže uz pršut, sušenu govedinu, pečenje, pikantnija i začinjenija jela od crvenog mesa, divljači, brudet i riblji paprikaš.
- Serviranje: 18-20 °C
Vrhunsko crveno vino
Teuta Tribus
- Vinogradarski položaj: Dubrava – Međugorje
- Sorta: Blatina, Trnjak i Vranac – autohtone sorte Hercegovine, u istom omjeru
- Vrijeme berbe: konac rujna, početak listopada
- Način berbe: ručno
- Kvasci: epifitni – autohtoni
- Vinifikacija: u vinifikatoru Ganimede, u startu ohlađeni masulj na 15-16 °C, max temperatura fermentacije ograničava se na 30 °C, dužina fermentacije 7-10 dana, produžena maceracija 14-16 dana, spontana malolaktična fermentacija.
- Odležavanje: slavonske hrastove bačve
- Potencijal starenja: 5 godina i više
- Karakteristike vina: Izraženi miris višnje, šljive s dosta tamnog bobičastog voća i papra. Čistoga i ugodnoga mirisa, voćnog i začinskog karaktera, primarnih ali i tercijarnih aroma.
- Sljubljivanje hrane i vina: zreli sirevi, plava riba s gradela, brudet, teleće i svinjsko pečenje, janjetina s ražnja, začinjenija hrana…
- Serviranje: 18-20 °C
Vrhunsko crveno vino
Teuta Plavac mali
- Vinogradarski položaj: Kameni vinogradi – Blizanci
- Sorta: Plavac mali
- Vrijeme berbe: konac rujna, početak listopada
- Način berbe: ručno
- Kvasci: epifitni – autohtoni
- Vinifikacija: u vinifikatoru Ganimede, u startu ohlađeni masulj na 16 °C, max temperatura fermentacije ograničava se na 30 °C, dužina fermentacije: 8-10 dana, produžena maceracija 14-16 dana, spontana malolaktična fermentacija.
- Odležavanje: slavonske hrastove bačve 2-3 godine
- Potencijal starenja: 7 godina i više
- Karakteristike vina: Naglašenog trajnog i vrlo kompleksnog mirisa koji odaje tipične sortne arome voća; šljive, smokve i badema, mediteranskog bilja i začina. Dozrijevanjem u hrastovim bačvama, gdje se sortne arome dodatno oplemenjuju aromama iz drveta, odležavanjem i starenjem vino dobiva na mekoći, pitkosti i kompleksnosti.
- Sljubljivanje hrane i vina: tvrdi i pikantni sirevi, riba s gradela, pečenje, janjetina s ražnja, odresci, divljač, brudet…
- Serviranje: 18-20 °C
Vrhunsko crveno vino
Teuta Trnjak
- Vinogradarski položaj: Dubrava – Međugorje
- Sorta: Trnjak – autohtona sorta Hercegovine
- Vrijeme berbe: konac rujna
- Način berbe: ručno
- Kvasci: epifitni – autohtoni
- Vinifikacija: u vinifikatoru Ganimede, u startu ohlađeni masulj na 16 °C, max temperatura fermentacije ograničava se na 28 °C, dužina fermentacije 7-10 dana, produžena maceracija 12-16 dana, spontana malolaktična fermentacija.
- Odležavanje: slavonske hrastove bačve
- Potencijal starenja: 5 godina i više
- Karakteristike vina: Začinske arome: klinčić, vanilija i cimet, potom zrele arome ribiza, maline, višnje i pekmeza od šljiva. Vrtnjom čaše izviru herbalne note i ponovo obilje začinskih.
- Sljubljivanje hrane i vina: pikantni sirevi, pršut, riba s roštilja, pečenje teleće, svinjsko, odresci, janjetina s ražnja, jače začinjena jela, brudet.
- Serviranje: 18-20 °C